Skip to main content

ଖାଦ୍ୟର ପ୍ରକାର ଭେଦ (Types of Food) || ପୋଷଣ (NUTRITION) || Class X || Notes


ପୋଷଣ 

ଜୈବ ରାସାୟନିକ ପ୍ରକ୍ରିୟା-                                                                 

ମନୁଷ୍ୟ ଶରୀରରେ ଅନେକ ଜୈବିକ ପ୍ରକ୍ରିୟା (ଯଥାରେଚନ, ରକ୍ତ ସଂଚାଳନ, ଶ୍ବାଶକ୍ରିୟା ଆଦି) ନିରନ୍ତର ଚାଲୁରହିଥାଏ | ଏହି ପ୍ରକ୍ରିୟା ଗୁଡିକୁ ଆମେ ଜୈବ ରାସାୟନିକ ବା ଜୀବନ ପ୍ରକ୍ରିୟା କହୁ |                                                                                                                                                           

ପୋଷଣ (Nutrition): -                                                                                  

ଜୀବ ଶରୀରର ଗଠନ, ଶରୀରର ବୃଦ୍ଧି ମରାମତି ନିମନ୍ତେ ବିଭିନ୍ନ ଉପାଦାନ ଏବଂ ଶକ୍ତି ଦରକାର | ଜୀବର ଖାଦ୍ୟ ସମସ୍ତ ଚାହିଦା ପୂରଣ କରିଥାଏ | “ ଯେଉପ୍ରକ୍ରିୟାରେ ଜୀବ ଖାଦ୍ୟରୁ ଶକ୍ତି ଆହରଣ ଉପାଦାନ ସଂଗ୍ରହ କରିଥାଏ ସେହି ପ୍ରକ୍ରିୟାକୁ ପୋଷଣ କୁହାଯାଏ                                                                                                                                  

ପୋଷଣ ସହିତ ଦୁଇଟି ପ୍ରକ୍ରିୟା ଅଂଗାଅଂଗୀ ଭାବେ ଜଡିତ | ଦୁହେଁ ହେଉଛନ୍ତି ଚୟ ଅପଚୟ | ଚୟ ଏକ ଗଠନାତ୍ମକ ପ୍ରକ୍ରିୟା ହୋଈଥିବା ବେଳେ ଅପଚୟ ଏକ ଧ୍ବଂସାତ୍ମକ ପ୍ରକ୍ରିୟା                                                                                                                                                                                                                  

ଅପଚୟ :- 

ଆମେ ଖାଉଥିବା ଜଟିଲ ଖାଦ୍ୟର ସରଲୀକରଣ  ଘଟି ସରଳ ଅଣୁରେ ପରିଣତ ହେବ ପ୍ରକ୍ରିୟାକୁ ଅପଚୟ କୁହାଯାଏ |                                                                           

ଚୟ :- 

ଏହି ସରଳ ବା ସୂକ୍ଷ୍ମ ଅଣୁ ଗୁଡ଼ିକ ଏକତ୍ରିତ ହୋଇ ଏକ ବୃହତ୍ ଅଣୁ ଗଠନ କରନ୍ତି, ଯାହାକି ଶରୀରର ଆବଶ୍ୟକୀୟ କାର୍ଯ୍ୟରେ ଉପଯୋଗ ହୁଏ ଏହି ପ୍ରକ୍ରିୟାକୁ ଚୟ କୁହାଯାଏ ଜୀବ ଶରୀରରେ ଚୟ ଅପଚୟ ଅନବରତ ଭାବରେ ଚାଲିଥାଏ | ଏହି ଦୁଇ ପ୍ରକ୍ରିୟାକୁ ମିଳିତ ଭାବରେ ଚୟାପଚୟ   କୁହାଯାଏ |                                                                    

 ଖାଦ୍ୟର ପ୍ରକାର ଭେଦ :-                                                                                                                           

ରାସାୟନୀକ ଗଠନ, କାର୍ଯ୍ୟ ଶକ୍ତି ପ୍ରଦାନକାରୀ କ୍ଷମତା ଉପରେ ନିର୍ଭର କରି ଆମେ ଖାଉଥିବା ଖାଦ୍ୟକୁ ମୁଖ୍ୟତଃ ପ୍ରକାରରେ ବିଭକ୍ତ କରାଯାଇଛି |                                   

ଶ୍ବେତସାର:-

ଶ୍ଵେତସାରା ଜାତୀୟ ଖାଦ୍ୟ ଆମକୁ କାର୍ଯ୍ୟ କରିବାକୁ ଶକ୍ତି ଯୋଗାଇଥାଏ

ଗ୍ରାମ୍ ଶ୍ବେତସାରରୁ ୧୬ କିଲୋଜୁଲ୍ ଶକ୍ତି ନିର୍ଗତ ହୋଇଥାଏ                                     

ଅଲୁ, ଭାତ, ରୁଟି ଆଦିରେ ଅଧିକ ପରିମାଣରେ ଥିବା ଶ୍ବେତସାର ହେଲା ମଣ୍ଡଦ ।                                                 

ଚିନି, ଗୁଡ ଆଦିରେ ଅଧିକ ପରିମାଣରେ ଥିବା ଶ୍ବେତସାର ହେଲା ସୁକ୍ରୋଜ୍ ।                                                        

ଫଳ, ପନିପରିବା ଆଦିରେ ଅଧିକ ପରିମାଣରେ ଥିବା ଶ୍ବେତସାର ହେଲା ଗ୍ଲୁକୋଜ୍ ।                                                                                                                          

ପୃଷ୍ଟିସାର :-

ପୃଷ୍ଟିସାର ଜାତୀୟ ଖାଦ୍ୟ ଆମ ଶରୀରର ବୃଦ୍ଧି, ଦନ୍ତ ନୂତନ କୋଷର ଗଠନରେ ସାହାଯ୍ୟ କରିଥାଏ । 

ଏମିନୋ ଅମ୍ଲର (Amino acid) ଶୃଂଖଳ ଦ୍ବାରା ପୃଷ୍ଟିସାର ଗଠିତ ହୋଇଥାଏ

ମାଛ, ମାଂସ, ଅଣ୍ଡାର ଧଳା ଅଂଶ, ଛେନା କ୍ଷୀର ପରି ପ୍ରାଣୀଜ ଦ୍ରବ୍ୟ ଏବଂ ଡାଲି ଜାତୀୟ ଶସ୍ୟ, ସୋୟାବିନ୍ ଆଦିରୁ ଆମେ ପୃଷ୍ଟିସାର ପାଇଥାଉ ।                                                                                                                                                            

ସ୍ନେହସାର :- 

ମାଂସ, ଛେନା, କ୍ଷୀର, ଲହୁଣୀ, ଅଣ୍ଡାର ହଳଦିଆ ଅଂଶ, ତେଲ, ଘିଆରେ ସ୍ନେହସାର (ଚର୍ବି, ଲିପିଡ଼) ଜାତୀୟ ଖାଦ୍ୟ ଥାଏ । 

କୋଷଝିଲ୍ଲୀ ତିଆରିରେ ଲିପିଡ଼ର ପ୍ରମୁଖ ଭୁମିକା ରହିଛି ।                                           ଶରୀରରେ ସ୍ନେହସାର ଚର୍ବି ଭାବରେ ସଂଚିତ ହୋଇ ରହେ |ଆବଶ୍ୟକ ସ୍ଥଳେ କୋଷିୟ ଶ୍ବଶନ ଦ୍ବାରା ଏହାର ଜାରଣ ହୁଏ ଓ ଏହା ଶରୀରକୁ ଶକ୍ତି ଯୋଗାଇଥାଏ। 

ଚର୍ବି ତାପ ଅପରିବାହୀ ହୋଇଥିବାରୁ ଚର୍ବି ଶରୀରକୁ ଉଷୁମ ରଖିବାରେ ସାହାଯ୍ୟ କରିଥାଏ। 

ଧାତୁସାର: -

ଦାନ୍ତ ଓ ହାଡ ଗଠନରେ କ୍ୟାଲସିୟମ ଓ ଲୋହିତ ରକ୍ତ କଣିକାରେ ଥିବା ହିମୋଗ୍ଲୋବିନ୍ ଗଠନ ପାଇଁ ଲୌହ ଆବଶ୍ୟକ । 

ଶରୀରର ଆୟନ ସନ୍ତୁଳନ ରକ୍ଷା କରିବାରେ ଧାତୁସାରର ଭୁମିକା ରହିଛି ।                                                                                                                                       

ଭିଟାମିନ୍: - 

ଏହା ଶରୀରର ରୋଗ ପ୍ରତିରୋଧକ ଶକ୍ତି ବୃଦ୍ଧି କରିବା ସହ ଶରୀରକୁ ସୁସ୍ଥ ରଖିଥାଏ ।  

ଶାଗ, ପନିପରିବା ଓ ଫଳରେ ଥିବା ଭିଟାମିନ୍ ଜଳରେ ଦ୍ରବଣିୟ । 

ପ୍ରାଣୀଜ ଚର୍ବି ଓ ଉଦ୍ଭିଦଜାତ ତେଲରେ ଥିବା ଭିଟାମିନ୍ ତେଲରେ ଦ୍ରବଣିୟ ।                                                                                                                                    

ଜଳ: - 

ଏହା ଆମ ରକ୍ତରେ ମିଶି ରହିଥିବା ଅପଦ୍ରବ ଗୁଡିକୁ ନିଷ୍କାଷିତ କରିବାରେ ସାହାଯ୍ୟ କରେ | 

କୋଷରେ ଥିବା କୋଷରସ ବା କୋଷଜୀବକର ପ୍ରୟ ୭୦-୯୦ ଭାଗ ହେଉଛି ଜଳ | 

ଆମକୁ ପ୍ରତିଦିନ ପ୍ରାୟ ୩-୪ ଲିଟର  ପାଣି ପିଇବା ଉଚିତ୍ ।